
Vyhledávání
Černá lékořice má specifickou chuť i vůni, které podlehl nejeden mlsoun. Už generace našich babiček a dědečků tuto cukrovinku milovala a není divu. Vynikající chuť tradičního “pendreku” si zamiluje prostě každý.
Lékořice je vysoký kvetoucí keř, jehož kořen má léčivé účinky. Její chuť je přirozeně nasládlá a díky tomu je také velmi oblíbená už po generace.
V lékořici se nachází až 300 druhů různých sloučenin, které dokážou zničit mikroby a viry. Působí proto příznivě na sliznici žaludku, je vhodná při nachlazení, podráždění kůže, vyrážkách a ekzémech, má pozitivní účinky při bolestech v krku a pomáhá likvidovat bakterie v ústech, které způsobují zubní kazy a vytvářejí zubním plak.
| Nutriční hodnoty na 100g: | |
| Energetická hodnota (kJ/kcal) | 1316/310 |
| Bílkoviny (g) | 3,7 |
| Tuky (g) | 0,6 |
| Z toho nasycené mastné k. (g) | 0,1 |
| Sacharidy (g) | 70 |
| Z toho cukry (g) | 48 |
| Vláknina (g) | 1 |
| Sůl (g) | 0,7 |